środa, 13 lipca 2011

...tartaletki z owocami



Miałam ochotę na coś słodkiego. I by można to było szybko przygotować :) I by mężowi smakowało ;)
Proponuję tartaletki z crème pâtissière. Kruchą bazę miałam go
tową - kupną.
Pozostało zrobić krem. Na początku myślałam o zwykłym bud
yniu... ale można przecież poszaleć ;) Pomysł za krem zaczerpnięty od Dorotki z "Moje wypieki" z drobnymi modyfikacjami:



Crème pâtissière:
  • 600ml mleka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 100g cukru
  • 35g mąki pszennej
  • 35g skrobi ziemniaczanej
W większym zagotować mleko z aromatem waniliowym (Dorota podała w przepisie laskę wanilli - ja nie miałam i też było dobrze). Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości (mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.

Masę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i nałożyć do tartaletek. Udekorować świeżymi owcami.

* aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu
** podałam o 5g na każdym rodzaju mniej mąki - moja masa wyszła BARDZO gęsta i ciężko było ją nałożyć na tartaletki.





1 komentarz:

  1. A u Ciebie przepiękne babeczki:) Śliczne!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń